Live Scores

Translation

Translator: English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Πενήντα χρόνια από τους 100π. του Ουίλτ!




















Το κατόρθωμα του Ουίλτ Τσάμπερλεϊν και το ρεκόρ των 100π. που σκόραρε σαν σήμερα, στις 2 Μαρτίου 1962 στον αγώνα Φιλαδέλφεια Ουόριορς - Νιου Γιορκ Νικς (169-147), συμπληρώνει 50 χρόνια. Αλλά εκτός του ότι δεν καταρρίφθηκε ποτέ, μοιάζει και απίθανο να χαθεί από τις σελίδες των μεγαλύτερων επιτευγμάτων του αμερικανικού πρωταθλήματος. Για το σπουδαίο ματς του συχωρεμένου Τσάμπερλεϊν έχουν γραφτεί πολλά. Περισσότερα και από τα 36/63 σουτ που είχε το ιστορικό εκείνο βράδυ, μαζί με 28/32βολ., αν και είχε ποσοστό καριέρας 51,1%. Ο "Wilt the Stilt", που τη σεζόν 1961-62 είχε 50,4π. μ.ο., σκόραρε 23π.στην 1η περίοδο, τελείωσε με 41 το ημίχρονο και μετά το 3ο δωδεκάλεπτο είχε 69!


Η κατάρριψη του προσωπικού του ρεκόρ, που ήταν 78π. από τις 8 Δεκεμβρίου 1961 κόντρα στους Λέικερς, ήταν θέμα χρόνου. Μόλις 8' πριν το φινάλε το "έσπασε", μέχρι που οι συμπαίκτες του κατάλαβαν πως αν τον βοηθήσουν, θα γράψει ιστορία. Με δύο σουτ από την γραμμή των βολών έφτασε τους 98π., στο 1:19'' πριν την λήξη και το "στρογγυλό" ρεκόρ ήταν σχεδόν έτοιμο. Οι Νικς επιχείρησαν να γλιτώσουν από το να γίνουν "θύματα" μίας τέτοιας επίδοσης και κρατούσαν την μπάλα για 24'', όμως ο Τσάμπερλεϊν ολοκλήρωσε τον προσωπικό του θρίαμβο με ένα κάρφωμα, για τους 100π.! Αμέσως μετά το καλάθι του, περίπου 200 οπαδοί -από τους μόλις 4.124 που παρακολούθησαν το ματς στην Χέρσεϊπαρκ Αρίνα- "εισέβαλλαν" στο παρκέ και τον σήκωσαν στα χέρια! Οι Ουόριορς έδιναν τότε αγώνες και μακριά από την έδρα τους, αλλά εντός της πολιτείας της Πενσιλβάνια και το θρυλικό ματς διεξήχθη σε ένα γήπεδο που μέχρι τότε ήταν περισσότερο γνωστό γιατί βρισκόταν δίπλα σε ένα φημισμένο εργοστάσιο σοκολάτας!

Ο θρύλος του Ουίλτ Τσάμπερλεϊν
Μάλιστα, η διοίκηση των Σίξερς αγόρασε πρόσφατα το παρκέ του ιστορικού ματς και στον αγώνα της Παρασκευής (2/3) με τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς (σ.σ.: που στην πραγματικότητα είναι η συνέχεια των Φιλαδέλφεια Ουόριορς) θα μοιράσει μερικά κομμάτια του στους θεατές του αγώνα!!! Αυτό θα επαναφέρει στη μνήμη των παλιών φαν του ΝΒΑ τον μεγάλο αυτό αγώνα. Αν και οι επιτυχίες του Τσάμπερλεϊν έμειναν στον χρόνο. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι πως την περίφημη φωτογραφία από τα αποδυτήρια, με τον Τσάμπερλεϊν να κρατά ένα κομμάτι χαρτί με τον αριθμό "100", την τράβηξε ένας… Έλληνας φωτογράφος! Ο γιος μεταναστών, Πολ Βάθης, που έφυγε από τη ζωή τον Δεκέμβριο του 2002, εργαζόταν ως φωτορεπόρτερ στο Associated Press, βρέθηκε κοντά στον μεγάλο σταρ και ήταν εκείνος που άκουσε τον γνωστό στατιστικολόγο, Χάρβεϊ Πόλακ, να του ζητά να ανάψει το φλας του και να απαθανατίσει την στιγμή.


Link: http://www.basketblog.gr/pages/ViewContent.aspx?l=1&e=i&p=3&c=23&m=1&w=0&t=1&i=97916

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Live Scores απο Ποδοσφαιρο, Τεννις, Μπασκετ, Ραγκμπι, Χοκεϊ και Χαντμπολ

SerreSport Videos

SerreSport


στο Facebook, στο Youtube



SerreSport App

SerreSport Toolbar

Κατεβάστε τώρα τη νέα μας γραμμή εργαλείων SerreSport που λειτουργεί σε Firefox, Chrome, Safari και Internet Explorer.
Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το SerreSport Toolbar.
Άνοιγμα Συνομιλίας