Live Scores

Translation

Translator: English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Celtic FC






Η Σέλτικ (Celtic F.C.) μαζί με τους Ρέιντζερς της Γλασκόβης είναι τα δύο διασημότερα ποδοσφαιρικά σωματεία της Σκοτίας. Ιδρύθηκε το 1888 και από το 1994 το πλήρες όνομα της ομάδας είναι "The Celtic Football Club" (Κελτικός Ποδοσφαιρικός Σύλλογος). Παλιότερα το πλήρες όνομα ήταν: "The Celtic Football and Athletic Company Ltd". Τα παρατσούκλια του συλλόγου είναι: Bhoys, Hoops και Tic. Η κλασική στολή της ομάδας είναι πρασινόλευκες ριγέ φανέλες με λευκά παντελόνια. Ως τα τέλη της δεκαετίας του ’60 οι φανέλες της δεν είχαν αριθμούς, που υπήρχαν στο παντελονάκι. Έμβλημα του συλλόγου είναι το τετράφυλλο τριφύλλι.

Αγωνίζεται στην Πρέμιερ Λιγκ της Σκοτίας και γήπεδό της είναι το "Σέλτικ Παρκ" (Celtic Park) χωρητικότητας 60.832 θεατών. Είναι το δεύτερο σε μέγεθος βρετανικό στάδιο και αποκαλείται και "Πάρκχεντ" (Parkhead). Σήμερα ο μέσος όρος θεατών που παρακολουθεί τους αγώνες της Σέλτικ ξεπερνά τους 58.000, γεγονός που φέρνει το σωματείο στην τρίτη θέση στη Βρετανία μετά την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Άρσεναλ.

Με τη συμπολίτισσα Ρέιντζερς αποτελούν ένα από τα πιο διάσημα αντίπαλα ζευγάρια παγκοσμίως σε όλα τα σπορ. Το παραδοσιακό ντέρμπι τους συγκινεί τους φιλάθλους όχι μόνο της Σκοτίας αλλά σχεδόν όλους τους ποδοσφαιρόφιλους. Η Σέλτικ παραδοσιακά υποστηρίζεται από τους Καθολικούς ενώ η Ρέιντζερς από τους Προτεστάντες. Υπολογίζεται ότι οι οπαδοί της Σέλτικ παγκοσμίως ξεπερνούν τα 9.000.000.

Το 1967 η Σέλτικ υπήρξε η πρώτη βρετανική ομάδα που κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Επίσης, είναι η μοναδική ομάδα στην ιστορία της διοργάνωσης που κατέκτησε το κύπελλο στηριγμένη αποκλειστικά σε γηγενείς παίκτες. Είναι αξιοσημείωτο, ότι όλοι οι ποδοσφαιριστές του 1967 είχαν γεννηθεί σε απόσταση μέχρι 30 μίλια γύρω από τη γήπεδο της ομάδας! Τη σεζόν εκείνη η ομάδα αναδείχτηκε νικήτρια και σε όλες τις άλλες διοργανώσεις που συμμετείχε: Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Λιγκ Καπ Σκοτίας και Κύπελλο Γλασκόβης, πετυχαίνοντας ένα ανεπανάληπτο θρίαμβο.

Η Σέλτικ έφτασε ξανά στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1970, όπου έχασε από την ολλανδική Φέγενορντ με 2-1 στην παράταση. Μέχρι σήμερα είναι η μοναδική σκοτσέζικη ομάδα που έφτασε στον τελικό της διοργάνωσης. Η ομάδα έχει αγωνιστεί σε έναν ακόμη ευρωπαϊκό τελικό το 2003, στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, οπότε ηττήθηκε από την ΦΚ Πόρτο με 3-2 στην παράταση.


Η απόφαση για την ίδρυση της Σέλτικ πάρθηκε σε μια συνάντηση που έγινε στις 6 Νοεμβρίου 1887 στο ναό St. Mary's Church στην East Rose Street στη συνοικία Calton της Γλασκόβης. Την ιδέα είχε ο καθολικός Ιρλανδός ιερέας του ναού, Βrother Walfrid, ώστε από τα έσοδα των αγώνων να ενισχύεται το φιλόπτωχο ταμείο του παιδικού συσσιτίου που είχε ιδρύσει με το όνομα: "The Poor Children's Dinner Table". Ως παράδειγμα πήρε την ίδρυση της Χιμπέρνιαν στο Εδιμβούργο 13 χρόνια νωρίτερα από Ιρλανδούς πρόσφυγες.

Στις 28 Μαΐου 1888 η Σέλτικ έδωσε τον πρώτο αγώνα της. Κέρδισε τους Ρέιντζερς με 5-2 σε μια αναμέτρηση που χαρακτηρίστηκε ως μια φιλική επαφή των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων της πόλης. Στον αγώνα αυτό η Σέλτικ ενισχύθηκε με οκτώ παίκτες της ομόθρησκης Χιμπέρνιαν. Έκτοτε ακολούθησαν εκατοντάδες αναμετρήσεις των δύο συλλόγων, που συνιστούν ένα από τα πιο κλασικά τοπικά ντέρμπι της υφηλίου (γνωστό και με το όνομα "Old Firm"). Είναι συχνά επεισοδιακά με πολλά συνθήματα και φανατισμό αν και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές προσπάθειες να μειωθούν αυτά τα φαινόμενα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Live Scores απο Ποδοσφαιρο, Τεννις, Μπασκετ, Ραγκμπι, Χοκεϊ και Χαντμπολ

SerreSport Videos

SerreSport


στο Facebook, στο Youtube



SerreSport App

SerreSport Toolbar

Κατεβάστε τώρα τη νέα μας γραμμή εργαλείων SerreSport που λειτουργεί σε Firefox, Chrome, Safari και Internet Explorer.
Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το SerreSport Toolbar.
Άνοιγμα Συνομιλίας